Terrarium

Een terrarium is een biotoop waarin een landgebied wordt nagebootst. 

In grote lijnen zijn er vier soorten terraria te onderscheiden, ingedeeld naar het type omgeving dat wordt nagebootst: 

Gematigd
In een gematigd terrarium wordt een gematigde klimaatzone nagebootst, bijvoorbeeld Zuid-Europa. Deze terraria zijn vaak ruim van opzet en de opbouw wordt vaak gedaan met veel hout, stenen en kleinere planten. De temperatuur in de warme jaargetijden ligt ongeveer tussen de 25 en 32 graden Celsius en in de nacht tussen 12 en 20 graden Celsius. In de winter zijn de temperaturen lager. De luchtvochtigheid ligt tussen de 50% en 75%. 

Woestijn
Een woestijnbiotoop kenmerkt door een droog, warm klimaat (45 tot 55 graden Celsius) met met felle verlichting. In een woestijnterrarium is veel grondoppervlak en bestaat de bodembedekking doorgaans uit grof zand. Afhankelijk van het dier dat gehouden wordt, dienen er platte stenen aanwezig te zijn waaronder holen gegraven kunnen worden. Ook kunnen er wat droge stukken hout worden geplaatst. 

Regenwoud
Een regenwoud terrarium wordt gekenmerkt door een weelderige plantengroei, een klein watergedeelte, een relatief hoge luchtvochtigheid en een redelijk constante temperatuur tussen de 25 en 30 graden Celsius. 

Moeras (paludaria)
Een moeras terrarium (ook wel paludarium genoemd) wordt gekenmerkt door een groot watergedeelte (ongeveer 1/3e van het terrarium). Het landgedeelte is beplant en ingericht als regenwoud terrarium. Het watergedeelte bevat ook vaak beplanting, afhankelijk van het gebied dat wordt nagebootst. Het waterdeel leent zich voor het houden van verschillende visjes. In het landdeel kunnen bijvoorbeeld verschillende soorten boomkikkertjes, anolissen of gekko’s worden gehouden. 

Bron: Licg en Bart Laurens