Zeewateraquarium

Een stukje uit de oceaan in je eigen huiskamer. Een beeld dat veel mensen aanspreekt. Maar hoe doe je dat? Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn handige trucs om het onderhoud makkelijker te maken? Dat zijn zo wat vragen weer menig zeewater-aquariaan tegenaan loopt.

In een zeewateraquarium worden dieren gehouden die in de zeeën en oceanen leven. Het is dus altijd een aquarium met zout water. Er zijn grofweg 3 verschillende soorten zeewateraquaria te onderscheiden: 

Alleen vis
In dit type aquarium worden enkel verschillende soorten zeewatervissen gehouden, zonder daar beplanting of koralen aan toe te voegen. Verschillende vissoorten die bijvoorbeeld koralen of wieren eten kunnen in dit type aquarium worden gehouden. Gezien er in dit soort aquarium geen gevoelige koralen of wieren worden gehouden, worden er in dit aquarium minder hoge eisen gesteld aan waterwaardes, verlichting en stroming, waardoor het een makkelijker te houden aquarium is dan de andere soorten. 

Vis met levend steen
In een aquarium met levend steen en vissen wordt een opbouw gemaakt met rifsteen. Dit is een speciaal soort steen dat veel kleine holletjes bevat waarin allerlei soorten bacteriën leven. Deze bacteriën helpen bij de biologische filtering van het aquarium. Daarnaast zorgt een opbouw met steen ervoor dat de vissen schuilplekken kunnen zoeken en zullen bijvoorbeeld doktersvissen van het steen gaan ‘grazen’ wat heel natuurlijk gedrag is. Wanneer er rifsteen wordt gebruikt, moet er wel wat meer aandacht worden besteed aan de doorstroming, zodat er geen vuil tussen het steen blijft liggen. 

Rifaquarium
Tot slot is er het rifaquarium. In dit aquarium worden naast zeewatervissen ook allerlei soorten koralen en/of anemonen gehuisvest. Omdat koralen sterke eisen hebben aan waterkwaliteit, verlichting en stroming is het daarmee ook het moeilijkste zeewateraquarium om te houden.

Wanneer je er echter in slaagt om een rif aquarium op te zetten en te onderhouden dan is de beloning een kijkje in de mooiste en meest diverse tropische gedeelten van de zeeën.